Ki is az a szövegíró és mit várhatsz tőle?
  K

  Kategória

  /

  Mindenki tud szöveget írni, ha kijárta az általános iskola első osztályát. Első osztályúan viszont, megadott célokhoz igazodva írni már kevesebben tudnak.

  Mára szinte iparággá nőtte ki magát a szövegírás. Amit egyáltalán nem lehet félvállról elintézni, miszerint „Szöveget írni mindenki tud!”. Nem, nem tud. Ráadásul nem tud webszöveget, vagy tartalom optimalizálásra (SEO) írt szöveget írni, ahogy megfelelő marketing szöveget sem tud. Sok év tapasztalata szükséges ehhez, és nem árt némi előképzettség is.

  Mit tesz valójában egy szövegíró?

  Természetesen szöveget ír. Sokat és sokfélét. A teljesség igénye nélkül, lássuk, milyen szövegek léteznek:

  • honlapszövegek
  • landing oldal szövegek
  • PR cikkek (ezt nem feltétlenül egy szövegíróra bízzuk, ha nincs előképzettsége)
  • promóciós anyagok szövegezése
  • hirdetési szövegek írása
  • social media tartalmak készítése

  Ellentétben a szerkesztőkkel, cikkírókkal, ők nemcsak leíró formátumban kell tudjanak írni egy adott témáról, hanem úgy, hogy az reakciókat váltson ki az olvasóból. A reakció is lehet többféle. Az online világban fontos, hogy műveleti reakciót váltson ki a tartalom, azaz a szövegíró olyan tartalmat állítson elő, aminek olvasása közben vagy után az olvasó vásárol, feliratkozik, véleményez…

  De ezzel közel nem merül ki a feladata. A szövegírók általában – de legalább is így kellene működnie – olyan szöveg brief-t, leíró összegzést kapnak, ahol a megrendelő, vagy a megrendelő által megbízott marketing- és/vagy SEO szakértő pontosan leírja, hogy milyen egyéb kritériumoknak kell, hogy megfeleljen a szöveg.

  Vegyünk egy szövegíró példát a honlapkészítés világából!

  Egy honlapszövegnek a többi között pontosan meghatározható a minimum szószáma, a megfelelő kulcsszavak és kulcskifejezések száma, a céltartalom, és a már fent említett, elvárt reakciók. Ehhez jöhet a stílus, a szerkesztettség. Természetesen egy profi szövegírónak nem mindent kell megadni, hiszen tapasztalati úton is tisztában van ezzel az esetek nagy részében, de ezeket az elvárásokat tisztázni kell.

  Milyen szakképesítéssel, képességekkel rendelkezik egy szövegíró?

  Nem szakképesítésre és szakképzettségre van szüksége, sokkal inkább szókincsre, nyelvhelyességi tudásra, amit aztán néha felülír a tartalom optimalizálás. A szövegírók általában valamely humán pályáról váltanak át a szövegírásra, jellemzően magasan képzettek, széles a látókörük. Ez sok esetben elengedhetetlen, hiszen nem szakszövegeket írnak, hanem marketing szövegeket. Tehát nem elegendő egy adott téma alapos ismerete. Az olvasói lélektant is ismerniük kell éppúgy, mint a címsorok megfelelő elhelyezését, a címsorban való keresőszó elhelyezést.

  Ám a kiválasztási folyamat során még nem tudható, hogy az adott szövegíró a megrendelő termékéhez, szolgáltatásához, honlapjához vagy social media felületéhez megfelelő szöveget képes-e írni. Nem azért mert nem jó szövegíró, hanem mert nem mindenki tudja megfogni az adott célcsoportot. Vagy másként értelmezve, nem várható el minden szövegírótól, hogy egyformán meg tudjon szólítani minden társadalmi vagy vásárlói csoportot.

  Honnan tudom, hogy jó szövegírót választottam?

  Sehonnan, mondanák első blikkre, hiszen a tartalmak elkészülte, megjelenése után mérhető le csak igazán, hogy a választott szövegíró által írt szövegek milyen eredményeket érnek el. Egy honlap-olvasottsági statisztikáiban, a honlapon töltött időben lehet mérni a szövegíró eredményességét. Vagy a social media felületeken megjelenő posztok esetében a reakciók minőségében és számában.

  Mibe kerül a szövegírás?

  A szövegírás ára, értéke nagyon sok tényezőtől függ. Általában a karakterszám (fontos, hogy szóközökkel együtt), és egy forint-érték szorzata a szövegíró munkadíja. De bárcsak ilyen egyszerű lenne ez! Ám ez nem egy rutin munka, amit egy ilyen egyszerű képlettel meg lehet oldani. A szövegíró mindig számol azzal is, hogy mennyire ismeri az adott területet, mennyi időbe telik neki felkészülni, mennyi vázlatot kell elkészítenie. Ahogy attól is függ, milyen stílusban kell megírni, milyen célcsoportnak vagy társadalmi csoportnak. Szóval eléggé egyedi árakkal találkozhatunk a piacon.

  spot_img