november 27 , 2022

  Mit is jelent a klikkmarketing?

  Kérje ki szakértő véleményünket

  Ha nem igazodik el a marketing, a webmarketing világába, ha tanácsra, információra van szüksége, vagy ha egyszerűen csak egy adott döntéshez kell segítség a KOMP Magazink munkatársaira számíthat.
  Szerzőinket minden cikk alatt megadott elérhetőségeiken tudja elérni. Ha pedig a KOMP Magazin kiadójával szeretne kommunikálni, nagyobb marketing projetet szeretne megoldani, az alábbi linken lépjen velünk kapcsolatba:

  KOMP Média és Marketing Kft. kapcsolat

  Kapcsolódó tartalom

  Tűzbiztonság az ingatlanokban

  Bemutatkozik a Tűzgátló Ajtó Specialista Kft. Magyarország egyik legnagyobb...

  CNC vezérelt gépek és alkatrészek forgalmazása

  Válság ide, vagy oda, a Rabo Célgép hisz abban,...

  Hogyan torzít a gondolkodásunk – és azt miként használja ki a marketing?

  A mindennapokban folyamatosan döntéshelyzetekbe kerülünk: melyik márkájú és árkategóriájú...

  Megosztás

  Akik rendelkeznek weboldallal, webáruházzal, azok számára bizonyára ismerősen cseng a klikkmarketing kifejezés. De mit is jelent egészen pontosan? A klikkmarketing, vagy más néven PPC kampányok kattintás alapon történő hirdetéseket jelentenek. Pontosabban azokat a hirdetéseket, amelyekért kattintás alapon fizetünk. Innen is ered a PPC, vagyis a Pay Per Click elnevezés.

  A leggyakoribb – és talán az egyik legeredményesebb – PPC kampánytípus a Google Ads hirdetések. Emellett futhatnak PPC kampányok a Facebook, az Instagram, a Linkedin, de akár a Pinterest felületén is.

  Hogyan működik a klikkmarketing?

  A klikkmarketing alapja az, hogy az érdeklődő kattint a hirdetésre. Ennek a hirdetési formának köszönhetően a keresletet gyorsan, célzottan elégítheti ki a kínálat. De hogyan? Vegyük alapul a Google hirdetéseit. Ha szükségünk van valamire, kérdésünk van, keresünk valamit, akkor leggyakrabban a Google keresőjébe írjuk be azokat a kifejezéseket, kulcsszavakat, amelyek leginkább leírják azt, amit keresünk. A találati listákon pedig a természetes találatok mellett egyes hirdetések is megjelennek. A hirdetők licitálhatnak az első helyért, így az a hirdető jelenik meg majd jobb pozícióban, aki hajlandó többet fizetni. Pontosan ezért teljesítenek jól a PPC hirdetések.

  Miben rejlik a PPC kampányok sikeressége?

  A kattintás alapú hirdetések legnagyobb előnye, hogy igen jól célozhatók a hirdetések, ezáltal hirdetéseinket ténylegesen egy releváns közönség fogja megtalálni: akkor jelennek meg hirdetéseink, amikor pontosan az általunk megadott kulcsszavakra keresnek, és csak akkor kell fizetnünk, ha rákattintanak a megjelenő hirdetésekre. Mindemellett többféle platformon jeleníthetők meg, hiszen a Google Display kampányai nemcsak a Google felületén, de azokon a weboldalakon is megjelenhetnek, ahol ilyen hirdetési lehetőség áll a rendelkezésre.

  Mitől függ, mennyibe kerül egy kattintás?

  Ahogy azt fentebb is írtam, lényegében licitálással dől el, hogy melyik hirdető milyen pozícióban jelenhet meg. Azonban ez nem ennyire egyszerű, hiszen ha csak ez számítana, valószínűleg egy kattintás ára nem ismerne határokat. Ahhoz, hogy a hirdetéseink jó pozícióban jelenjenek meg, hozzájárul az is, hogy milyen piacon hirdetünk, milyen terméket szeretnénk eladni, mennyire telített egy piac. Ha egy különleges, kevésbé ismert terméket, márkát veszünk alapul, valószínűleg kevesebb lesz az egy kattintásra eső költség, mint egy mindennapos használati tárgy keresésekor, amelyre többen is hirdetnek.

  Számít ugyanakkor az is, mely földrajzi területen élő felhasználókat szeretnénk elérni. Ha szolgáltatást nyújtunk, célszerű a székhelyünk néhány kilométeres körzetét alapul venni. Ha kevés hasonló szolgáltató van az adott területen, szerencsénk van, hiszen alacsonyabb lesz a hirdetési költségünk is. Ha viszont szeretnénk például a teljes országot lefedni, számolnunk kell azzal is, hogy országszerte jelentősen több hirdetővel kell felvennünk a versenyt.

  A hirdetésre való kattintás után a felhasználók a weboldalunkra, webshopunkra kerülnek, ami a következő jelentősen befolyásoló tényezője annak, hogy mennyit is fogunk fizetni a kattintások után.

  • Releváns kulcsszóra releváns hirdetés jelenjen meg
  • A hirdetések céloldala arról szóljon, amire kerestek
  • Legyen weboldalad felhasználóbarát, informatív, könnyen kezelhető, gyors

  Mérd a PPC kampányok eredményét!

  Ahogy a legtöbb online hirdetés, úgy a PPC kampányok is jól mérhetők. Az előzetesen elvégzett beállításoknak köszönhetően napra pontosan meghatározható, hogy melyik termékre kerestek, hogyan, mikor jelentek meg a hirdetéseink, mely kulcsszavakra kerestek, melyekre kattintottak, mennyit költöttünk és végül melyek volt azok az értékes kattintások, amelyekből végül megrendelés is született. Mindezek mellett pontosan láthatjuk azt is, hogy a költésünk után mennyi bevételünk érkezett. Utóbbinak hiányában boldogan élhetünk abban a tudatban, hogy a napi 2.000 forintos költésünkből minden nap érkezett 5 rendelésünk – ami arányait tekintve igen szép eredménynek számít –, de ha az 5 rendelés értéke mindössze 500-500 forint volt, akkor a havi bevételünk egy hónapra 75.000 forint, a költésünk viszont 60.000 forint volt.

  A megfelelő szakember hiányával tehát a fenti módokon nagyon könnyen el lehet csúszni, a hirdetések nem megfelelően fognak teljesíteni.

  Papp-Földi Nikoletta
  Papp-Földi Nikoletta
  Klikkmarketing és social média szakértő Google ADS, Facebook klikk marketing specialista

  Minden marketing problémára van megoldásunk
  Kattintson és nézze meg ajánlatainkat

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  A cikk támogatója

  spot_img