november 27 , 2022

  Miért a rossz „szakembereket” találják meg az ügyfelek?

  Egy kis marketinges-kibeszélő, hogy vállalkozóként megértsd, miért csökken a bizalmad a marketingesek iránt.

  Kérje ki szakértő véleményünket

  Ha nem igazodik el a marketing, a webmarketing világába, ha tanácsra, információra van szüksége, vagy ha egyszerűen csak egy adott döntéshez kell segítség a KOMP Magazink munkatársaira számíthat.
  Szerzőinket minden cikk alatt megadott elérhetőségeiken tudja elérni. Ha pedig a KOMP Magazin kiadójával szeretne kommunikálni, nagyobb marketing projetet szeretne megoldani, az alábbi linken lépjen velünk kapcsolatba:

  KOMP Média és Marketing Kft. kapcsolat

  Kapcsolódó tartalom

  Tűzbiztonság az ingatlanokban

  Bemutatkozik a Tűzgátló Ajtó Specialista Kft. Magyarország egyik legnagyobb...

  CNC vezérelt gépek és alkatrészek forgalmazása

  Válság ide, vagy oda, a Rabo Célgép hisz abban,...

  Hogyan torzít a gondolkodásunk – és azt miként használja ki a marketing?

  A mindennapokban folyamatosan döntéshelyzetekbe kerülünk: melyik márkájú és árkategóriájú...

  Megosztás

  Egyre több olyan szituációval szembesülök a munkám során, hogy webshop, weboldal tulajdonosok magukból kikelve ömlesztik rám a gondolataikat, hogy milyen rossz szakemberekkel dolgoztak együtt, és mennyire ki vannak ábrándulva a marketingesekből (és a fejlesztőkből). Egy kis marketinges-kibeszélő következik.

  Minél több évet hagyok a hátam mögött, amit online marketingesként töltök el, annál több „szakemberrel” találkozok, akik több éves múlttal, több 100 lezárt sikeres projekttel a hátuk mögött hirdetik magunkat, hogy milyen csúcs szuper marketingesek… Holott alig 1 hónapja ismeri egyáltalán azt a szót is, hogy marketing. Tudom, mert tőlem kért tanácsot, tőlem kérte, hogy tanítsam meg neki az alapokat. Majd egy pár hét múlva mindenfelé látom a hirdetését (szakmai csoportokban is!), miszerint több éves szakértelemmel várja új ügyfeleit. Majd amikor bejön egy-két partner, záporoznak hozzám a kérdések, hogy mit és hogyan csináljon…

  Vagy nézzünk egy másik példát. Havidíjat kér a megrendelőktől, de igazából egyszer ült gép elé az adott ügyfél miatt, egyszer vette a fáradtságot, hogy elindítson egy-két kampányt. Aztán persze azok úgy mennek, ahogy akarnak. Nincs optimalizálás, nincs kontroll, nincs elemzés, nincsenek új ötletek, új javaslatok, ha valami nem működik. Majd minden hónapban bezsebeli azokat az összegeket, amiket én, lelkiismeretes marketingesként, heti több órás munkával, rendszeres konzultációk mellett nem vagyok hajlandó elkérni. Illetve nincs elég bőr a képemen elkérni.

  De hogy tovább tetőzzük még a dolgot, olyannal is találkoztam már, aki heti két Facebook posztot havi 100 ezerért készít el úgy, hogy a kreatív anyagot az ügyféltől kéri be, az ügyfél készíti el, mert természetesen nehogy már megdolgozzon azért a 100 ezer forintért. És persze amikor jön az ügyfél, tele kérdésekkel, hogy mégis miért nem jönnek az eredmények?

  Miért nincsenek beállítva a legfontosabb dolgok? Akkor jön a válasz, hogy arról ő nem tehet…

  Na, az ilyenek miatt nincs semmibe nézve ma a marketing.

  Pont az a szakma, ami nélkül nem működik egy webshop, nem tudja magát eladni egy szolgáltató, nem működik szinte az online világ sem.

  De létezik egyáltalán jó marketinges?

  Én minden új projekt során elmondom az ügyfeleknek, hogy minden marketinges más. Emberekből vagyunk, mindannyian másként gondolkozunk, más lehetőségekben látjuk a megoldást. Szerintem ez teljesen igaz a marketing szakmára is. Éppen emiatt előfordul az, hogy egy tényleg szuper marketinges, aki odafigyel az ügyfelére, mondhatni megtesz mindent a kampányok sikeréért, mégsem ér el eredményeket. Ugyanakkor más témában szuperül teljesítenek a hirdetések a keze alatt. Majd jön egy másik szakember, és más meglátásokkal, más megoldássokkal eléri a kívánt eredményeket. Emiatt rossz lenne egy marketinges?

  Mitől válik jó marketingessé, egy marketinges?

  Szögezzük le, hogy jelenleg online marketingről beszélünk. Online marketingesként pontról pontra ismernünk kell a Google, a social media platformok működéseit, a benne rejlő lehetőségeket. És mindezek mellett, ha pici SEO és fejlesztői ismerettel társul a tudásunk, akkor mondhatni, hogy jártasak vagyunk az online marketing világában. A legtöbb ismeretet, tapasztalatot viszont a kezelt hirdetések sokasága fogja adni. Minél szélesebb termékkörben, minél színesebb szolgáltatások hirdetésében veszünk részt, annál több lehetőségünk lesz megismerni a kampányokat, az algoritmust, hogy mikor és mi teljesít jól, vagy épp miért nem teljesít jól, vagy épp milyen alapon is működnek a kampányok, hirdetések.

  A jó online marketingest – szerintem – a sikervágya teszi igazán jó szakemberré. Az, hogy az ügyfél javát akarja. Az, hogy sajátjaként kezeli az ügyfele vállalkozását. Elérhető az ügyfél számára, tud rá támaszkodni. A sikert pedig nem abban méri, hogy ebben a hónapban keresett 500 ezret. A sikert abban méri, hogy az ügyfele ebben a hónapban 500 ezer forintot költött a hirdetésekre, amely 10 milliós bevételt generált neki. És ehhez a bevételhez az általa készített hirdetések járultak hozzá.

  Ha a marketingesed így méri a sikerét, jól választottál!

  Papp-Földi Nikoletta
  Papp-Földi Nikoletta
  Klikkmarketing és social média szakértő Google ADS, Facebook klikk marketing specialista

  Minden marketing problémára van megoldásunk
  Kattintson és nézze meg ajánlatainkat

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Kérjük, írja be véleményét!
  írja be ide nevét

  A cikk támogatója

  spot_img