KKV-onlinemarketing

Doamin név választás

Hogyan válasszunk domain nevet

KKV-k esetében a domain név választása kézenfekvő?

Legyen a cég neve, és meg van oldva a probléma.

Nos nincs. Illetve csak részben.

Nyilván fontos, hogy a cég nevére is legyen regisztrálva egy domain név, de ha az online jelenlétünk stabilitását nézzük, ha arra is gondolunk, hogy tevékenységünkre fognak rákeresni nem pedig a cégnevünkre – hiszen az új látogatók azt nem is ismerhetik – akkor már kell egy kis rafinéria is a domain név kiválasztása körül.

Ha nem cégnév, akkor mi legyen a domain név?

Mi más, mint a tevékenységi körünk, a szolgáltatásunk, termékek értékesítésnél valamilyen nagyon jellemző termékcsoport név.

De miért van erre szükség? Mire jó ez pontosan?

A válasz a Nagy testvér a Google algoritmusában és ajánlásaikban van elrejtve. A Google jelenlegi egyik fő ajánlása, hogy releváns tartalmat vár el egy honlaptól. Minden tekintetben. És a tartalom bármilyen furcsa is a domain névnél kezdődik.

Nézzük meg ezt egy példán keresztül.

Nagy divat ma angol vagy angolos nevet adni cégünknek. Így példánkban legyen az cég neve a; „A legjobb csapat” vagy angolul „The best team”, amit azonnal rövidítünk „Best team” és mindenki hátradőlt. Főleg, ha a domain nevük szabad.

Igen ám de a Best team Bt. valójában speciális műlegyek készítésével foglalkozik horgászok számára. Talán már most is gyorsan belátható, hogy a bestteambt.hu domain név nagyon nem releváns a műlégykészítéssel, és vélhetőleg organikus keresésre a Google domain név alapján, bizonyosan nem sorol minket a műlégykészítők lelkes táborához.

Éppen ezért sokkal célszerűbb abban az irányban elindulni a domain név választáskor, ami releváns és kézenfekvő, mutatja a tevékenységi körünket. Ami jelen példánkban a mulegykeszites.hu.
De jaj, az már foglalt! Azaz van konkurenciánk is a virtuális térben. Ám nincs ok a pánikgomb megnyomására. Hiszen számos variáns is elképzelhető. Írjuk például kötőjellel – mulegy-keszites.hu – vagy ha már az is foglalt tovább ötletelhetünk – mulegykeszzito.hu, mulegyesek.hu- és nem feltétlenül kell megállni a .hu végződésnél. Még akkor sem ha egy magyar nyelvű oldalnak célszerű magyar végződést választani. Ha nincs lehetőség akkor jöhet például az .info, ami lényegesen drágább, de a mulegykeszites.info jelen példacégünknek akár tökéletes domain név is lehet.

A tartalomra is és a tevékenységi körre is releváns, aki műlegyet keres bizonyosan hasonló kulcsszavakat, vagy kulcskifejezéseket fog megadni kereséskor. Így a tartalom építés első lépcsőjét meg is oldottuk. Következhetnek a komolyabb kihívások.

A kkv-onlinemarketing csapata honlapfejlesztések esetében tárhelyszolgáltató partnerével közösen minden esetben segítségére lesz a megfelelő domain és tárhely kiválasztásában.

Ezek a tartalmak is érdekelhetik

Honlapkészítés

Doamin név választás

Sokan jelentéktelen apróságként kezelik a domain nevet. Az alap hozzáállás az, hogy az a cégnév és jó az úgy.
Nos ez így nem feltétlenül igaz!

Ennél sokkal jobb megoldások is léteznek.

Tovább olvasom »
Webtartalom készítés
Tartalom készítés

A webtartalom fontosságáról

Mára az online tartalom kiemelt jelentőségű. Számos szempont mellett azt kell elsősorban figyelembe venni, hogy soha nem magunknak írunk, hanem leendő partnereinknek, vásárlóinknak, online tartalmaink látogatóinak.

Tovább olvasom »